TEDAVİLER

Üroden Üroloji Merkezi

AŞIRI AKTİF MESANE

Ana şikayet ani idrar sıkıştırmasıdır. Hasta bunu geciktiremez ve engelleyemez. Sık idrara gitme, gece idrara kalkma ve sıkışma tipi idrar kaçırma eşlik edebilir. Bu şikayetlerle gelen hastada yapılan değerlendirmede hem idrar yollarında hem de buna neden olabilecek genel bir hastalık tespit edilemez. Çeşitli derecelerde toplumda %10-20 oranında görülür.
Bugün için nedeni bilinmemektedir. Çok çeşitli teoriler mevcuttur. İstem dışı kontrol edilemeyen mesane kasılmaları, küçük mesane kapasitesi ve mesanenin küçük idrar hacimlerinde doluluğun hemen hissedilmesi gibi sebepler olabilir.
Doktorunuza başvurduğunuzda yakınmanızı tüm detayları ile anlatınız. Kullandığınız ilaçları ve daha önce yapılan tetkikleri götürmeyi unutmayınız. Doktorunuz

  1. Tıbbi özgeçmiş
  2. Doktorunuz hastalığınız ile doğru teşhisi yapabilmek için size çeşitli sorular soracaktır (aldığınız su ve sulu gıdalar, geçirdiğiniz hastalıklar ve ameliyatlar, kullandığınız ilaçlar vs). İdrar kaçırma varsa tipini anlayabilmek için hangi durumlarda idrar kaçırdığınızı ve şiddetini ve bu durumun sizi  ne kadar  rahatsız ettiğini irdeleyecek ve gerekli görürse sorgulama formları kullanacaktır.

  3. Fizik muayene
  4. Doktorunuz böbrekler, mesane ve erkekseniz prostat, kadın iseniz vajina değerlendirmesi için muayene yapabilir.

  5. Mesane  günlüğü
  6. Günlük aldığınız su ve sulu gıdalar ve çıkardığınız idrar miktarı ve idrar kaçırıyorsanız hangi durumlarda kaçırdığınızı anlamak için günlük doldurmanızı isteyebilir.

  7. İdrar tahlili
  8. Basit bir tetkik olmakla birlikte idrar yolu iltihapları, kanama vs hakkında bilgi verebilir

  9. Artık idrar ölçümü
  10. İdrarınızı yaptıktan sonra kalan idrar miktarı tayinidir. Genellikle ultrason yardımıyla kolaylıkla tayin edilebilir.

  11. Üroflowmetri
  12. İdrar akım hızı ölçümüdür. Elektronik cihazlarla ölçülür. Düşük akım hızı idrar yollarında bir tıkanıklık veya mesane kasılma bozukluğuna bağlı olabilir.

  13. Ürodinami
  14. Her zaman değil ancak gerekli olduğu durumlarda yapılan önemli bilgiler elde edilen bir testtir. Bu testte mesanenin kasılma bozukluğu, istemsiz kasılma olup olmadığı, böbrekler için kasılma bozukluklarının tehlike oluşturup oluşturmadığı, mesane hacminin yeterli olup olmadığı ve mesane çıkımında bir tıkanıklık olup olmadığı değerlendirilir.  Doktorunuz idrar yolunuza ve makatınıza karın içi ve idrar torbası basıncını ölçmek için kateter yerleştirir. İdrar yolunuza yerleştirilen kateterden  sıvı verilerek mesane dolumu yapılırken bağlı olan bilgisayar yardımıyla mesane ve karın içi basınçları ölçülür. Mesane dolduğunda işeme evresine geçilir. Bu testlerin tümüne dolum ve boşaltım sistometrisi adı verilir.

  15. Görüntüleme
  16. ultrasonografi kolay ulaşılabilir ve rahatsızlık vermeyen bir tanı aracıdır. Hem artık idrarınızı hem de genel olarak böbreklerin, mesanenin durumu incelenebilir.

  17. Sistoskopi

Genelde idrarınızda veya tetkiklerde kan olma durumunda veya mesaneye ait başka bir hastalıktan şüphelenilirse yapılır.
Aşırı aktif mesanede tedavisi
Antimuskarinikler: Sıkışma tipi idrar kaçırma hastalarında kullanılır. Davranış tedavisi ile başarılı olunamadığı durumlarda idrar torbasının istem dışı kasılmalarını ortadan kaldırırlar. Kas gevşemesi etkisiyle aynı zamanda mesane kapasitesi de artar. Bu ilaçlar oksibutinin, tolterodin, darifenasin, solifenasin, trospiyum, fesoterodin ve propiverin’dir. Piyasada bu içerikte farklı isimlerde bulunabilir. Hızlı ve yavaş salınımlı formları bulunur. Hızlı salınımlı formlarının daha fazla yan etkileri olması nedeniyle uzun salınımlı formları tercih edilir. Ağız ve göz kuruluğu, kabızlık, işeme güçlüğü, bulanık görme, baş dönmesi ve özellikle yaşlılarda hafızada bozulma ve bilinç bulanıklığı görülebilir. Hafızada bozulma ve bilinç bulanıklığı  oksibutinin’de daha fazladır. Ağız kuruluğu yan etkilerinin daha az görüldüğü oksibutinin’in krem ve deri üzerine yama şeklinde uygulanabilen formları vardır.
Mirabegron: Beta-3 agonisttir. Mesane kasını gevşetir ve mesane kapasitesini artırır.
Östrojen: Kadınlar yaşlanınca daha az östrojen üretir. Bu durum vajinal kuruluk oluşturur. Mesane ve üretrayı etkileyebilir. Östrojen kullanımı kan akımı ve sinir iletisine olumlu katkıda bulunur. Genellikle lokal vajinal uygulama yapılır. Menapoza girmiş kadınlarda olası başka bir sakıncası yoksa kullanılır.
Desmopressin: Vücudunuzun idrar üretimini azaltır. Özellikle gece idrar üretiminin fazla olduğu noktüride tercih edilir. Yatmadan önce tablet, ağızda eriyen ve nazal sprey şeklinde yatmadan önce alınır. Vücutta su tutumu sebebiyle kan sodyum seviyeleri düşebilir. Tedavi esnasında kan ölçümleri sodyum seviyesi takip edilir.
Kişisel tedbirler ve ilaç tedavisi ile sonuç alınamayan hastalarda bir üst tedavi alternatifi seçilebilir.

  1. Mesaneye botulinum toksin enjeksiyonu: çok bilinen uygulama kozmetik amaçlıdır. Mesane duvarına özel bir iğne ile enjekte edilir. Sinirlerin uyarılması engellenir. Ameliyathanede sistoskop denilen kamera ile uygulanır. Mesane içinde bir çok noktaya enjekte edilir. Tedavi etkinliği ortalama 4-9 ay sürer. Sonrasında tekrarlamak gerekir. %6’nın altında hastada uygulama sonrası idrar yapma güçlüğü nedeniyle sonda gerekebilir.
  2. Sinir sistemi uyarılması (nöromodülasyon): Doğrudan mesane ile sinirler uyarılarak tedavi yapılır. İki çeşit uygulama vardır.
  3. Tibial sinir uyarılması: Ayak bileğindeki sinirlere düşük voltajda elektrik uyarısı verilir. Bu uyarı bacaktan yukarı gider ve mesaneyi kontrol eden sinirler uyarılır. Haftada bir 3 ay süre ile yapılır. Genel anestezi gerekmez. Etkisi zamanla geçer. Tekrarlanması gerekebilir.
  4. Sakral sinir uyarımı: Kalçaya bir cihaz yerleştirilir ve mesaneyi kontrol eden sakral sinirler uyarılır. 2 aşamada yapılır. Önce test amaçlı kuyruk sokumunun üst kısmına uyarıcı elektrod konur. 1-2 hafta şikayetlerinizde gerileme olup olmadığı izlenir. Düzelme yeterli ise kalıcı pil yerleştirilir. İşlem sonrası düşükte olsa enfeksiyon, elektrod yerinde geçici ağrı görülebilir. Zamanla pil ve elektrod yerinden oynayarak rahatsızlığa yol açabilir ve çalışmayabilir. Jeneratörün pili bitebilir. Değiştirmek gerekebilir.
  5. Mesane hacmini artıran cerrahiler: İlaçlar ve diğer tedavi şekilleri faydalı olmazsa mesanenizin kapasitesini artırmak, kontrolsüz kasılmaları engellemek ve mesane basınçlarını düşürmek için yapılır. Bu amaçla karın alt bölgesine kesi yapılır ve barsaklarınızdan bir parça alınarak mesaneye yama için kullanılır.

 

İLETİŞİM

Bize Aşağıdaki Bilgilerden Ulaşabilirsiniz.

Üroden Üroloji Merkezi A.Ş.

Adres: Kınıklı Mah. (Çamlaraltı) 6027. Sokak, No:19 Pamukkale/DENİZLİ

GSM: 0542 118 11 19

E-mail: info@uroden.com

  WhatsApp Destek