TEDAVİLER

Üroden Üroloji Merkezi

NOKTÜRİ (GECE İDRARA KALKMA)

Noktüri, gece idrar yapma ihtiyacı ile uykudan uyanmayı ifade eder. Bir ya da birden fazla kez olabilir. Gece başka bir nedenle uyandıysanız ve hazır uyanmışken idrara gitmeyi düşündüyseniz, bu durum noktüri sayılmaz. Benzer şekilde, sabah uyanır uyanmaz tuvalete gidiyorsanız, bu da noktüri değildir.
Uyku kalitesi, kişinin günlük yaşamı, beden ve zihin sağlığı açısından çok önemlidir. Noktüri, uykuyu böldüğü için yaşam kalitesini azaltır. Dolayısıyla, genellikle gece bir kez kalkmak kişiyi fazla etkilemezken, iki ya da daha fazla tuvalete çıkmak rahatsız edici olabilir.
Noktüri, yaşla birlikte sıklığı artan bir sorundur. Otuz yaş altında kadınlarda, 50 yaş üzerinde ise erkeklerde daha sık görülür. Altmış yaş üzerinde ise her iki cinsiyette görülme sıklığı benzerdir. Noktüriye yol açan sebepler arasında, bazı insanlarda böbreklerin fazla idrar üretmesi, diyabet, mesane kapasitesinin az olması ve mesanenin tam boşalmaması sayılabilir. Bunlara ilaveten, aşırı aktif mesane, vasopressin (idrar üretimini azaltan hormon) eksikliği, uyku apnesi, kalp yetmezliği ve buna bağlı ödem ve üretra darlığı gibi durumlar da noktüriye sebep olabilir.

Noktürisi olan hastaya yaklaşımda, öncelikle bu duruma sebep olabilecek durumların ortaya konulması ve tedavi edilmesi gerekir. Bunlar arasında, mesane boşaltım sorunları, periferal ödem (özellikle bacaklarda ve vücutta şişlik, ödem), idrar kaçırma ve buna bağlı ciltte kızarıklıklar, üretral akıntı ve prostat büyümesine bağlı sorunlar yer alır. Tanıda, fizik muayene, ultrason, işeme testi (üroflovmetri) gibi tetkiklerin yanında, kalp, akciğer ve nörolojik hastalıklara yönelik incelemelerin de yapılması gerekebilir. İşeme ve sıvı alımının daha objektif olarak değerlendirilebilmesi için “mesane günlüğü” doldurulması en uygun yöntemdir.
Noktüri tedavisinde, yaşam tarzı değişiklikleri (günlük sıvı alımının akşam saatlerinden gündüz saatlerine kaydırılması, gece sıvı alımının kısıtlanması, düzenli uyku, alkol ve kafein alımının kısıtlanması gibi), mesaneyi gevşetici ilaçlar (antikolinerjikler veya beta-mimetikler), prostat tedavisi için kullanılan ve idrar boşaltımını kolaylaştıran ilaçlar (alfa-blokerler) ve gece idrar üretimini azaltan ilaçlar (desmopressin) yer alır. Desmopressin vücutta su tutulumu artırdığı için kanda göreceli olarak sodyum değerlerinin düşmesine neden olur. Sodyum düşüklüğü (hiponatremi) ciddi sorunlara neden olabildiği için, özellikle ileri yaş grubunda bu ilaca başlamadan önce ve başladıktan sonra sodyum düzeylerine bakılmalı ve bu konuda dikkatli olunmalıdır.

 

İLETİŞİM

Bize Aşağıdaki Bilgilerden Ulaşabilirsiniz.

Üroden Üroloji Merkezi A.Ş.

Adres: Kınıklı Mah. (Çamlaraltı) 6027. Sokak, No:19 Pamukkale/DENİZLİ

GSM: 0542 118 11 19

E-mail: info@uroden.com

  WhatsApp Destek