TEDAVİLER
Üroden Üroloji Merkezi
ERKEKTE KISIRLIK
Eğer eşler 1 yıl içinde istedikleri ve korunmadıkları halde çocuk sahibi olamıyorlarsa kısırlık açısından araştırılmaları gerekir.
Teşhis
Doktorunuz size ne kadar süredir korunmadığınızı, cinsel sorununuz olup olmadığını, alışkanlıklarınızı, kullandığınız ilaçlarınızı, ameliyat geçirip geçirmediğinizi, herhangi bir hastalık geçirip geçirmediğinizi soracaktır. Bu sorulara açık ve net yanıtlar vermeniz beklenir. Muayenede memelerde büyüme olup olmadığı (jinekomasti), kıllanma gibi erkeklik hormon yetersizliğinin bulgularını, penis muayenesinde idrar yolu ağzının normal yerinde olup olmadığını (hipospadias, epispadias), testislerin normal yerinde olup olmadığı, kıvamı ve boyutlarını inceler. Testis büyüklükleri üretilen sperm sayısı ile orantılıdır.
Meni incelemesi(spermogram)
Meni incelemesinde en az 2 gün en fazlada 5 gün boşalmamış olmanız gerekir. Alınan meni örneği sperm sayısı, hareketliliği ve şekil bozuklukları açısında incelenir.
Görüntüleme
Tesislerde yapı bozukluğu olup olmadığı veya testislerin toplardamarlarında genişleme ve geri akım olup olmadığı dopler ultrason ile incelenebilir. Ayrıca sperm veya meninin atılması esnasında kanallarda bir tıkanıklık olmadığı farklı bir ultrason ile incelenebilir (transrektal).
Kan tahlili
Sperm sayısının azaldığı durumlarda beyinden testisin hormon veya sperm üretmesini kontrol eden hormonlara (LH, FSH, testesteron vs) bakılabilir.
Genetik inceleme
Sperm sayısı 10 milyon/ml dan az veya hiç yok ise kromozom karyotip analizi yapılır. Hiç yok veya 5 milyon özelliklede 1 milyon/ml dan daha az sperm varsa erkeklik kromozomunda (Y q kromozom) kopmalar olup olmadığına bakılır. Bu kopmalar var ise olacak erkek çocuklarına da geçer. Ayrıca tam kopmalar var ise tüp bebek başarılı olmayacaktır (Komplet aZFa ve aZFb). Bazen de bir kadın geni fazla olabilir (47 XXY, Klinifelter sendromu). Bu hastalarda da sperm üretimi bozulur.
Varikosel
Testis toplardamarlarının genişlemesidir. Genellikle sol tarafta görülür. Testis sperm üretimini, o taraf testis büyüme ve gelişmesini bozabilir. Ağrı yapabilir. Eğer bu durum ergenlik döneminde fark edilirse ve o taraf testis’de küçülmeye sebep oluyorsa ameliyat edilebilir. Sperm sayısı ve özellikleri normal veya muayenede tespit edilmiyorsa ameliyat gerektirmez.
Tedavi
Kilo vermek, egzersizi artırmak, sigarayı bırakmak, alkol alımının azaltılması, sperm kalitesini düzeltir ve gebelik şansını artırır. İlaç tedavileri eğer vücutta kan tetkiklerinde bir eksiklik tespit edilirse verilir. Bir sebep olmadıkça gelişigüzel verilmez.
Azospermi : testlerde hiç sperm bulunmaması halidir. İki nedenle olabilir.
Tıkanıklık (obstrüktif azospermi)
Yapılan sperm kanallarda tıkanıklık nedeniyle dışarı atılamayabilir. Bu hastaların kan hormon (FSH) seviyeleri ve testis büyüklükleri genellikle normaldir. Bazı hastalarda tek veya iki taraflı kanallar oluşmamış olabilir. Bazen başka cerrahilerle kanallar kesilmiştir Fıtık cerrahisi vs) veya bu kanalları tıkayan bir sebep olabilir (kist vs).
Tıkanıklık olmadan azospermi
Nedeni testisde sperm üretimi olmayabilir veya beyinden salınan hormonlarda yetersizlik olabilir. Yukarda bahsedilen genetik testler ve kan hormon testleri yapılabilir.
Azospermi tedavisinde hormonal eksiklik var ise eksiklik yerine konur. Tıkanıklık var ise tıkanıklığı giderici cerrahiler veya testisden ameliyat ile sperm alınarak (TESE) tüp bebek uygulanabilir. Ancak daha önce bahsedilen genetik incelemede tam kromozom kopmaları var ise tüp bebek başarılı olmayacaktır (Komplet aZFa ve aZFb). Ameliyat öncesi genetik test yapılır ve bu durum var ise TESE önerilmez.
İLETİŞİM
Bize Aşağıdaki Bilgilerden Ulaşabilirsiniz.
Adres: Kınıklı Mah. (Çamlaraltı) 6027. Sokak, No:19 Pamukkale/DENİZLİ
GSM: 0542 118 11 19
E-mail: info@uroden.com
WhatsApp Destek