TEDAVİLER
Üroden Üroloji Merkezi
ERKEK ÜRETRA DARLIKLARI
Alt idrar yolunun (üretranın) daralmasıdır. Genellikle 55 yaşından sonra görülür. Ortalama görülme yaşı 45 dir. Her 100000 kişide ortalama 300 kişide görülür. Darlıklar mesane kasılma bozukluğu yok ise belli bir daralmaya kadar şikayet vermez. Biz bunu ancak endoskopide tespit ederiz. Darlık başlangıçta 4-5 mm genişliğinde iken birkaç mm ye kadar daralabilir. Hatta tamamen kapanabilir. Darlık arttıkça idrar yapma güçlüğü artar ve idrar incelmeye başlar.
Üretrayı erkekte ön ve arka olmak üzere iki bölüme ayırıyoruz. Ön üretra penis içi (penil) ve arkada penisin bitiminden prostata kadar olan kısmı (bulber üretra) kapsar. İdrar kaçırmamızı engelleyen mesane çıkımında ve prostatın sonlandığı noktada iki tane kas bulunur. Arka üretra ise işte bu iki kas arasındaki bölgeyi tarifler.
Darlıkları da bu anatomik tanımlamaya göre;
- Ön üretra darlıkları
- penis ucu (meatal)
- Penis içi (penil),
- Bulber üretra
- Penobulber olmak üzere 4 kısımda görülür.
Üçü birlikte de olabilir. En sık daralan kısım ön üretra (%92)dır ve bununda %47’ sini bulber üretra darlıkları oluşturur. Bazen darlıklar sağlam ve darlık bölgeleri şeklindedir. Bunu da çok bölgeli darlıklar olarak tanımlıyoruz.
- Arka üretra darlıkları (posterior)
Nedenleri
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Cilt hastalıkları: Liken sklerosis; nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Ön üretranın tamamını daraltabilir. Bu hastalıkta onarımlarda bir cilt hastalığı olduğu için normal deri kullanılmamalıdır. En iyi seçenek yama olarak ağız içi derisi kullanmaktır.
- Travma
- Tıbbi girişimlerden sonra. (endoskopi, kapalı taş veya prostat cerrahileri, prostat kanserleri nedeniyle yapılan radikal prostatektomi sonrası vs)
- Kateterler: İdrar sondasının kalın olması, sonda konulurken idrar yolunun zedelenmesi, yanlış yerde balonun şişirilmesi, gereğinden uzun süreli tutulması darlığa neden olabilir.
- Radyoterapi
Teşhis
- Doktorunuz sizin şikayetlerinizden hastalığınızla ilgili değerli bilgiler elde edecektir. İşemenizle ilgili zor yapma, sık gitme, gece idrara kalkma, idrar akımızda yavaşlama ve incelme varsa doktorunuza detaylı bir şekilde anlatınız. Varsa daha önce geçirdiğiniz idrar yolu iltihabı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yollarına kateter uygulaması veya ameliyatı anlatınız. Bazen üretra darlıklarına cinsel fonksiyon bozuklukları eşlik edebilir. Ayrıca genel hastalık (şeker, tansiyon vs ) ve kullandığınız ilaçları doktorunuzla paylaşın.
- Doktorunuz muayenede genel ürolojik muayene (böbrekler, mesane, prostat,penis) ve ağız içinizi kontrol edecektir. Ağız içi derisi kullanılacaksa bu bölgede yara veya sakıncalı bir durum olup olmadığı kontrol edilir.
- İdrar tahlili ve idrar kültürü (varsa kanama,iltihap kontrol edilir)
- İdrar akım hızı ölçümü: düşük idrar akım hızı görülür. Darlığın şiddeti arttıkça akım hız düşer. Akım hızı ölçümü tanı ve tedavi sonrası takipte kullanılır.
- Üretra filmi (üretrografi): penis ucundan kontrast madde verilerek çekilen filmdir. Çok değerli bilgiler elde edilir.
- Üretra ve mesanenin görsel olarak incelenmesi (üretroskopi, sistoskopi): endoskop ile idrar yolunda bir daralma veya idrar torbasında bir hastalık varsa doğrudan görülür. Bazen idrar yolu kopan hastalarda karın alt bölgesine konan sonda (sistostomi) deliğinden girilir. Aynı zamanda hem aşağıdan hem de yukardan bakılarak darlığın yeri ve uzunluğu tespit edilir.
- Ultrasonografi: daha çok penis içi darlıkları göstermede faydalıdır. Daha gerisinde (bulber ve arka üretra) darlıklarda yeterli bilgi vermeyebilir.
- Magnetik rezonanas (MR): Özellikle arka üretra darlıklarında değerli bilgiler verir. Aynı zamanda eşlik eden problemler (divertikül, fistül, yapışıklıklar, rektum ile ilişkisi) teşhis edilebilir.
İLETİŞİM
Bize Aşağıdaki Bilgilerden Ulaşabilirsiniz.
Adres: Kınıklı Mah. (Çamlaraltı) 6027. Sokak, No:19 Pamukkale/DENİZLİ
GSM: 0542 118 11 19
E-mail: info@uroden.com
WhatsApp Destek